söndag 17 mars 2013

Vad är det med dig och marsvin egentligen?

Så frågade en elev förra veckan. Jag har fått frågan förr, och det är inte helt enkelt att förklara. Självklart skulle man kunna säga att marsvin är söta, mjuka, roliga, sociala och alldeles underbara. Och det har man rätt i, men det finns fler djur som är det.

Myssli på spaning. "Men vad är det som ligger här?"

Jag har två underbara katter som jag älskar högt, men jag sitter inte och surfar efter kattbloggar, eller håller ögonen öppna efter kattprylar eller diskuterar i särskilda kattgrupper på Facebook. Med marsvinen är det annorlunda. Och jag kan inte riktigt komma på varför.


"En bit palsternacka! Till mig?!"
 Det ÄR helt enkelt något särskilt med marsvin. Kanske är det utsattheten. De är så uppenbart beroende av oss. Och så lätta att göra glada. En kompis, hö, utrymme, grönsaker med C-vitamin och lite allmän hälsokoll emellanåt. Jätteenkelt. Ändå är dessa små saker helt omöjliga att få del av för vissa marsvin. Jag förstår det inte. Det är ju inte raketforskning direkt.

BabyZoo har också hittat en bit. För den som äter palsternackor, han går inte av för hackor.

Utsattheten gör ju att även om det är enkelt att göra dem glada, så är inte marsvinen enkla djur. Jag brukar säga att de är som små tanter. De är känsliga för drag, de får lätt värmeslag och de har en tendens att lägga på sig och få följdsjukdomar p.g.a övervikt och felaktig kost.

Så varför är jag så besatt av just marsvin? Jag vet inte. Det bara är så.

2 kommentarer:

  1. Precis. Det bara är så!

    SvaraRadera
  2. Vilket fantastiskt fint litet inlägg. Precis på pricken. Knde inte förklara det bättre själv :-)

    SvaraRadera