Palatset

Grisarna bor i ett trevåningspalats med ramper mellan våningarna. Vi byggde det nu i höstas (2012) och de älskade det från första stund. Jag tänkte visa lite bilder på bygget och förklara hur vi gjorde och tänkte. I ärligheten namn måste jag erkänna att husse stod för det mesta av byggandet och det konkreta tänkandet, medan jag hade visionen och marsvinstänket...

Grundtanken var förstås att marsvinen skulle få så stort utrymme som möjligt. Eftersom vi bor i ett Mycket Litet Hus; en ombyggd sommarstuga, så var vi tvungna att bygga på höjden. Det var också nödvändigt att göra det kattsäkert.

Vi är på gång!

 Vi köpte OSB-skivor, stolpar och brädor och satte igång med stor entusiasm. Våningarna blev 120 cm breda och 77 cm djupa. Ca 40 cm mellan varje våning. Palatset har täckt baksida och en täckt kortsida.


Ungefär i det här skedet började vi fundera på om vi skulle lyckas få in den i allrummet...

Golvskivorna ligger på lister så det går att dra ut dem när man ska storrengöra.

Palatset målades blått.  På framsidan, taket och andra kortsidan har vi monterat kompostgaller. Vi klippte bort själva ramen på gallret och satte fast det på dörrarna med kabelklämmor. 


Det gick, men det var med nöd och näppe och rätt många svordomar. Den är tung!

Ramperna skruvades dit på gångjärn, och vi köpte remsor av gummimatta som vi klistrade fast på dem. Den är lätt att torka av, är mjuk och skön mot marsvinsfossingarna och funkar också som halkskydd.

Isis inspekterar konstruktionen."Det ser väl OK ut... men jag skulle inte vilja bo där."

 På golven och en bit uppåt väggarna har vi skruvat fast plastskivor och isolerat skarvarna med silvertejp.Vi har också satt en låg plastskiva som vetter mot framsidan så att marsvinen inte ska trilla ut när man öppnar buren och de stormar fram mot en eventuell gurkbit.


Plastskivan hindrar också en del hö och pluttar att ramla ut.


Eftersom palatset bara har öppet tak (kompostgaller) på den översta våningen så blir det lätt lite mörkt. Vi borrade hål i baksidan och satte dit små LED-spottar på varje våning. Det är ganska skarpt ljus på dem, så för att "dimma" har Fiffiga Husse satt dit en skärm av silvertejp som reflekterar upp ljuset i taket så det sprids. Det funkar jättebra. På översta våningen har vi istället dimmat genom att sätta en bit silvertejp direkt över spotten.En egen konstruktion av lampskärm.


Det går att stänga av en våning om det skulle behövas. Ramperna kan gängas av, eller så lägger man bara en iläggsplastskiva över hålet där rampen kommer upp. Det har vi utnyttjat när nåt marsvin varit sjukt och man vill hålla koll på hur mycket de äter, eller ge extra godsaker, eller studera bajset.


Här har vi bara inrett de två nedersta våningarna. Men då hade vi bara tre marsvin. 

 Jag lägger tidningar i botten och sen två stycken dubbelvikta fleecefiltar ovanpå. Under husen ligger småbitar av fleece som är lätt att byta.


"Jag gillar det!" Jan Boris är nöjd.

Marsvinsflocken trivs väldigt bra med palatset. I stället för att sitta i en nedsänkt bur har de nu full koll på omgivningarna. Från den upphöjda positionen spejar de ut och kan övervaka vad som händer i huset. Det är inte mycket som undgår dem! Och vi har också bättre koll på dem och det är lätt att se hur de mår. För att inte tala om hur roligt det är att bara sitta och titta på dem när de knallar upp och ner för ramperna, umgås, äter, småkivas, myser med varann eller bara är.

2 kommentarer:

  1. Det här tyckte jag om :-D
    Det är så kul och inspirerande att se andras byggen. Och snyggt blev det! Riktigt snyggt!!

    SvaraRadera
  2. Jo, det behövs. Smarta bloggar behövs. Tack Karin!

    SvaraRadera