söndag 19 maj 2013

Outdoor living

Den här helgen var det utepremiär för marsvinen. Nu börjar gräsmattan grönska och värmen har kommit så nu var det verkligen dags. Medan Husse och Matte fixade med den riktiga uteburen fick grisarna sitta i en liten trekantsbur, som jag sparat från den gamla onda tiden då jag bara hade två marsvin.

Isis har total överblick över flocken.

Det blev väldigt trångt, men ingen klagade. Det fanns ju gräs! Och vem behöver skutta omkring då? När det dessutom är första gången på säsongen som man är ute är det skönt att ha lite stöd av sina kompisar.Observera den käcka korgen bredvid buren. Matte har offrat sin handarbeteskorg för att använda till snabb och effektiv marsvinstransport. Med sex marsvin funkar det inte att bära en och en in och ut. Korgen rymmer tre marsvin åt gången men då får de sitta och trängas lite. Så den är inte lämpligt för längre transporter.

 För sen var det dags för invigningen av den nya stora uteburen. Gjord av kompostgaller, kattsäkrad med hönsnät och med sprillans nya marsvinshus. Men för grisarna är allt sånt bara onödigt; det viktigaste är golvet. Det är av gräs!


BabyZoo gillar friluftsliv
 Förstärkningen med hönsnät är dels för katternas skull, men också för att Astrid fortfarande är så liten så jag är inte helt säker på att hon inte kan åla sig igenom kompostgallret. Det är säkert bara vanliga överspända Höns-Matte-tankar, men jag vill inte gå och oroa mig. Vi har vikt hönsnätet runt hela buren och behövde bara klippa på ett ställe, men man måste vara noga med att vika in kanterna på det klippta stället eftersom de är så otroligt vassa.


Myssli stortrivs. Hon och Murvel har varit på denna gräsmattan förr, till skillnad från de andra.

 När det gäller taket så har buren ett fastsittande kompostgaller på mitten som också sitter fast på en pinne. Pinnen sticker ut på bägge sidor så det är lätt att flytta buren när marsvinen har gjort sitt dagsverke. På ömse sidor finns det mer galler som är öppningsbara. Där använder vi karbinhakar som lås.


Astrid stretchar lite.

Ett hörn är öppningsbart. Matte, som fortfarande är någorlunda spänstig, brukar kliva över med ett ograciöst skutt, men när Marsvinsmormor kommer och ska passa grisarna så måste det finnas enklare möjligheter.Finaste Eskil i kvällssolen.

Det är så skönt att känna att marsvinen är trygga även utomhus, och att man inte behöver sitta och vakta dem. Som extra skydd brukar vi sätta tältpinnar i burbotten så det är helt omöjligt att välta buren även om man skulle vara en stor och aktiv lösspringande hund.


Murvel har rätt fokus.

 Nu hoppas jag bara att gräsmattan hänger med. Sex marsvin är synnerligen effektiva. 


Salt var lite försiktig och orolig först. Det var överraskande, hon brukar jämt vara så kaxig.


Nu hoppas vi på en härlig sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar