fredag 8 november 2013

Gillar gamla grejer

Jag köpte helt korn från en grannbonde för ett tag sen, och tänkte att det kan väl inte vara så svårt att krossa det själv. Först försökte jag med en mortel. Jag tog i så att jag kved, men nej. Knappt ett enda korn blev krossat!

Sen provade jag med stavmixern. Det gick bättre, men det krävdes en precision på millisekunden innan det blev mjöl av alltihop. Alldeles för jobbigt.

Sen hittade jag det ultimata kornkrossverktyget i ett skåp i vårt gamla torp. En uråldrig kaffekvarn. Först var jag orolig att det skulle vara kaffearom kvar, men jag stack ner näsan så långt det gick och kände ingenting. Förmodligen var det flera decennier sen den sist användes.


Sliten men snygg. Som så många av oss...

Det är helt perfekt för ändamålet. Kornkrosset blir jättefint och en knapp kaffekopp (!) med korn räcker gott och väl till sex godissugna grisar.

Perfekt resultat.

Astrid, Eskil och Salt samsas om godsakerna.

BabyZoo gillar fredagsmys.

Murvel smyger sig fram i klassisk Murvel-stil.
Det känns bra att en gammal uttjänt pryl kommer till nytta och glädje igen. Och det känns kul att kunna bjuda på nykrossat korn.

1 kommentar:

  1. Gamla prylar är bäst. De är gjorda med hantverksskicklighet och kärlek. Funkar i alla väder. Tack för tipset :-) Jag ger mina kornkross ofta, men jag vet ju att det är när det är nykrossat som det är nyttigast.

    Nu ska jag leta en gammal kaffekvarn.

    SvaraRadera